فرش ماشینی درجه یک

آیا فرش ماشینی بید می زند؟

آیا فرش ماشینی بید می زند؟ فرش ساویز بافت

چرا دیگر امروزه بیدزدگی فرش، جزو چالش ها نیست؛ در صورتی که در روزگارانی بیدخوردگی فرش، یکی از معضلات ایرانیان بود و این حشره ویرانگر بدون آنکه صاحب خانه متوجه شود، می‌توانست به تار و پود و الیاف این قالی های گرانبها خساراتی وارد کند که در برخی از موارد این حشرات ریز و موذی توانایی آن را داشتند ارزش و بهای این قالی ها را از بین ببرند.

همه ما می‌دانیم که قالی های دستباف جزو کف پوش هایی هستند که در معرض آسیب هایی همچون بیدزدگی، جذب رطوبت و... قرار می‌گیرند و بیشتر از فرش های ماشینی نیازمند توجه و مراقبت دارند.

طرح و رنگ‌های جذاب هستند که یک قالی دستباف یا ماشینی را زیبا می سازند و کف زمین را به بهشتی رویایی تبدیل می کنند؛ ولی کافی است روی همین قالی آثاری از بیدخوردگی یا پارگی ایجاد شود؛ دیگر اثری از زیبایی آن فرش نیست.

سؤال اینجاست که چرا در عصر جدید و در روزگار فعلی دیگر خبری از بیدخوردگی فرش نیست. آیا فرش ماشینی همانند قالی های دستباف بید می زند؟

حضور مواد شیمیایی در فرش های ماشینی چه غوغایی کرده است که سبب جلب رضایت مصرف کنندگان شده و باعث راحتی و آسانتر شدن زندگی آن ها شده است. مگر نمی‌گویند حضور مواد شیمیایی در فرش های ماشینی برای پوست و ریه ها مضر است؟ تولید کنندگان با تولید بهترین فرش های ماشینی چه غوغایی ایجاد کردند که دیگر کسی به سراغ قالی های دستباف نمی‌رود؟

استفاده کنندگان از قالی های دستباف می‌دانند که اگر بید به بیشتر الیاف قالی نفوذ کند و کار از کار گذشته باشد، قالی دستباف را نابود کرده و دیگر نه زیبایی دارد و نه می‌توان به عنوان کف پوش از آن بهره برد و این از عیوب قالی های دستباف است که با حضور فرش های 700 شانه، 1000 شانه و 1200 شانه دیگر کسی به سراغ آن ها نرفت.

 

بیدخوردگی در فرش فرش ساویز بافت

 

بیدخوردگی در فرش دستباف ایجاد می شود نه فرش ماشینی

بیدخوردگی در فرش دستباف رخ می‌دهد و این حشره مزاحم به راحتی می‌تواند در تار و پود این قالی های گرانبها نفوذ کند و قالی را به نابودی بکشد.

این حشرات موذی از پشت قالی به تار و پود آن ها نفوذ کرده؛ از جایی که صاحبخانه نمی‌بیند به راحتی وارد شده و سبب خورده شدن برخی از قسمت های قالی می‌شود. این حشرات در انتهای الیاف فرش، جایی برای اقامت پیدا کرده و سبب آسیب رساندن به الیاف رویی می‌شوند.

صاحبخانه به محض متوجه شدن حضور بید در قالی باید به رفوگر مراجعه کند تا جلوی ضرر را بگیرد یا اینکه نسبت به سم پاشی کردن به طرز اصولی اقدام کند.

عواملی که سبب ایجاد بید می‌شود، عبارتند از رطوبت، عدم نوردهی و هوای مناسب، عدم به موقع تمیزی و عدم نگهداری نفتالین در بین فرش های لوله کرده است.

چک کردن مرتب پشت قالی و مطمئن شدن از عدم حضور این حشرات موذی، جارو کردن مرتب زیر و روی قالی، پهن نکردن قالی در جاهای مرطوب و تاریک، چک کردن مرتب برخی از قسمت هایی که زیر مبل یا کمد قرار دارند و برگرداندن فرش به پشت و تمیز کردن آن از جمله اقداماتی است که دارندگان قالی های دستباف باید انجام دهند.

درست است که استفاده از قالی های دستباف برای مصرف کننده مزیت‌های بی‌شماری دارد؛ ولی با مشکلات و گرفتاری هایی که امروزه وجود دارد، کمتر کسی است که وقت و فرصت داشته باشد تا هرچند وقت یکبار رو و پشت قالی را بررسی کند تا آثاری از بیخوردگی وجود نداشته باشد.

گرفتاری ها و مشکلات بسیار سبب شده است تا افراد به سراغ استفاده از وسایلی بروند که علاوه بر زیباسازی دکوراسیون، استفاده از آن راحت و بدون دردسر باشد. پس وقتی می شود بدون دردسر از فرش ماشینی استفاده کرد و از زیبایی و کیفیت بالای آن بهره برد؛ بدون آنکه مورد هجوم بید یا سوسک‌های ریز قرار گیرد، منطق و عقل حکم می‌کند که به سراغ همین بافته های ماشینی رویم.

قالی دستباف یک عایق بسیار خوبی برای فصل گرما و سرماست و با الیافی بافته شده است که این مزیت را دارد که در فصل زمستان کف ساختمان را گرم و در فصل تابستان خنک نگه می دارد؛ ولی در دنیایی که دیگر کسی کمتر از زمین به عنوان خوابیدن یا نشستن بهره می گیرد و تخت و مبل در همه خانه ها حضور دارند، پس دیگر قالی های دستباف با نگرانی هایی که برای صاحب خانه ایجاد می کنند جایی ندارد و این مزیت های قالی های دستباف برای مصرف کنندگان بی معنی است.

 

بید فرش فرش ساویز بافت

 

چرا بیدخوردگی در فرش های ماشینی ایجاد نمی‌شوند

مواد پروتئینی موجود در پشم است که برای بیدها لذت بخش است؛ موادی که فرش های شیمیایی فاقد آنهاست؛ از این رو بیدخوردگی در فرش های ماشینی ایجاد نمی‌شود.

حشرات ویرانگر بید به سراغ قالی های دستباف پشمی می روند پس دارندگان فرش های ماشینی که با الیاف مصنوعی آکریلیک، پلی استر، پلی پروپیلن یا الیاف نایلونی بافته شده اند، بیدخوردگی آن ها را تهدید نمی‌کند.

پروتئین کراتین منبع تغذیه بید است و این مواد فقط در الیاف پشمی وجود دارند و مقاومت این گونه قالی ها در برابر بید کم است و بهتر است در مناطق مرطوب و تاریک از فرش های ماشینی که با الیاف مصنوعی و توسط ماشین آلات نساجی بزرگ بافته شده است، بهره‌گیری شود.

بیدها همانند موریانه ها هستند که در جاهای طبیعی رشد و نمو می کنند؛ موریانه در چوب های مرطوب و بید در اعماق الیاف طبیعی پشم درون قالی های دستباف.

 

فرش ماشینی بخرید تا از شر بیدخوردگی در امان باشید

هرکه طاووس خواهد جور هندوستان کشد؛ هرکسی به دنبال کیفیت و زیبایی قالی های دستباف است باید با جان و دل مشکلات آن را قبول کند و مرتب زیر و روی آن را چک کند؛ ولی این برای زمانی بود که فرش های ماشینی ضعیف در شانه و تراکم پایین و با الیاف سست در طرح ها و نگاره های بسیار درشت بافته می شدند.

امروزه فرش های ماشینی از قبیل فرش 1500 شانه، 1000 شانه یا فرش 1200 شانه تولید می شوند که زیبایی و ظرافتی کمتر از ریزنقشی قالی های دستباف ندارند و این مزیت را دارند که به راحتی می توان از این فرش های ماشینی در فضاهای مرطوب یا تاریک استفاده کرد؛ بدون آنکه مورد تهاجم بید یا حشرات موذی دیگر قرار بگیرد.

امروزه تمامی فرش های ماشینی با الیاف هیت ست شده بافته می شوند؛ الیافی که در مرحله ریسندگی مورد گرما و حرارت قرار گرفته و مقاوم‌سازی می شوند. دوام و مقاومت بالا، خاصیت برگشت پذیری و مقاوم در برابر انواع حشرات، رطوبت، گرما و پاخور شدن از ویژگی های فرش های ماشینی است که با الیاف هیت ست شده بافته شده اند.

درست است که فرش دستباف از جایگاه والایی برخودار است؛ ولی کسی دیگر فرصت آن را ندارد که مدام زیر پایه های مبل را چک کند، فرش را به پشت کند و نگران حضور حشرات ریز بید باشد.

پیشرفت صنعت فرش و تولید زیباترین فرش های دستباف گونه که نقش و رنگ آن همه را به حیرت می آورد، سبب شده است تا افراد به سراغ تهیه بافته هایی روند که کف زمین را به بهشتی پر از گل های زیبا تبدیل کند و از طرفی استفاده از این کف پوش ها برایشان راحت و بدون دردسر باشد و نگران از بین رفتن زیبایی و جلوه آن با حضور بیدها نباشند.

این مزیت های فرش های ماشینی نسبت قالی های دستباف نشان دهنده این نیست که دارندگان فرش های ماشینی نسبت به آن ها بی تفاوت باشند و در شیوه نگهداری از آن ها سهل انگاری کنند.

بهتر است در مناطق مرطوب که کف زمین نم دارد از فرش های پلی پروپیلن استفاده شود؛ چون قدرت جذب این الیاف نسبت به دیگر الیاف کمتر است. درست است که فرش های ماشینی که در مکان های مرطوب پهن شوند مورد تهاجم بید قرار نمی گیرند؛ ولی به مرور زمان الیاف آن دچار پوسیدگی شده و بین الیاف آن کپک و قارچ نفوذ می کند و بدین صورت منبعی برای رشد باکتری ها ایجاد می‌شود.

 

فرش ماشینی جایگزین فرش دستباف فرش ساویز بافت

 

و این گونه شد که فرش ماشینی جایگزین فرش دستباف شد

رونق کردن صنعت فرش ماشینی و تولید انواع فرش های دستباف گونه برجسته و مسطح سبب شد تا فرش ماشینی جایگزین فرش دستباف شود و دیگر کمتر کسی است که به سراغ بافته های دستباف رود.

وقتی می شود با کمترین هزینه از زیبایی طرح های فرش ایرانی استفاده کر؛ بدون آنکه خریدار نگران از بین رفتن سرمایه اش باشد، پس چرا به سراغ قالی دستباف برویم که ممکن است بید یا دیگر حشرات به درون آن نفوذ کنند بدون آنکه کسی متوجه شود و وقتی خبردار شوند که کار از کارگذشته است و دیگر دیر شده است.

تولیدکننگان نامی کاشان طرح هایی را تولید کرده اند که دیده ها را به حیرت در می آورد و بیننده در یک نگاه تصورش بر این است که با قالی دستباف ریز بافت روبرو است.

کارخانه فرش ساویز بافت یکی از فروشگاه های اینترنتی است که این افتخار را دارد که توانسته است با الیاف هیت ست شده آکریلیک، پلی پروپیلن و پلی استر اقدام به تولید فرش کاشان کند و طرح ها و نگاره های را به ایرانیان هدیه دهد که دکوراسیونی خارق العاده ایجاد می کند.

قیمت بالای قالی های دستباف، روش نگهداری سخت از این قالی ها و طرح ها و رنگبندی محدود آن ها سبب شد تا ایرانیان به سراغ فرش های ماشینی با زیباترین طرح ها و نگاره ها روند؛ بدون آنکه بید بزند.
و چه خوشبخت اند ایرانیان که می توانند دکوراسیونشان را با طرح های اصیل فرش های ماشینی زیبا سازند.