فرش ماشینی درجه یک

چگونه فرش را براق کنیم؟

چگونه فرش را براق کنیم؟ فرش ساویز بافت

فرش به عنوان یک وسیله کاربردی که مورد پاخور بسیاری قرار می‌گیرد، از سری وسایلی است که در صورت عدم نگهداری صحیح و اصولی از آن مسلما دچار کثیفی، خرابی و یا از دست رفتن ظاهر اولیه خود می‌شود. اما در اکثر موارد با وجود استفاده و نگهداری درست باز هم به مرور زمان در اثر پاخور شدن، از ظاهری کدر و چرک تاب شده برخوردار می‌گردد که دیگر دارای جذابیت اولیه نیست و ذهن شما را در پاسخ به این سوال که چگونه فرش را براق کنیم، مشغول نماید.

این مساله‌ای است که افراد را درگیر نموده و ممکن است به علت عدم آگاهی کافی آن را مرتب به قالیشویی سپرده و علاوه بر هزینه زیادی که بدین بابت پرداخت می‌نمایند، سبب کاهش کیفیت و ماندگاری فرش خود نیز گردند؛ چرا که شستشوی زیاد در دوام و مقاومت بافت بسیار اثرگذار است. به همین منظور ما به عنوان کارشناس فرش وظیفه خود دانستیم تا شما را در امر نگهداری اصولی، تمیز کردن و براق ماندن و در نهایت عمر و دوام بیشتر فرش خانه خود با ارائه مطالبی مفید در این زمینه یاری سازیم.

 

علت کدر شدن فرش چیست؟

قبل از پرداختن به هر راهکاری بهتر است در ابتدا علت کدر شدن فرش را بدانید؛ زیرا را در برخی موارد در اثر عدم آگاهی افراد خود سبب تیره، تار و کدر شدن فرش خانه‌شان می‌شوند و با اطلاع از آن بتوانند از این امر به خوبی جلوگیری نمایند. توصیه ما همواره برای مفروش نمودن مکان‌هایی که در اثر تردد زیاد قرار دارند، به کارگیری از تراکم‌های کمتری همانند فرش 700 شانه است که از ضخامت بیشتری برخودارند.

فرش مورد استفاده در چنین قسمت‌هایی که در معرض تردد و رفت و آمد بیشتری است، آلودگی بیشتری را نیز به خود جذب می‌نماید که باعث تیره و تار شدن ظاهر و رنگ‌بندی فرش شده و افراد در اثر عدم آگاهی  شستشوی کامل را تنها راهکار برای رفع آن می‌دانند که این باعث صرف هزینه و زمان و نهایتا کاهش عمر فرش می‌شود؛ زیرا فرشی که در قسمت‌های پرتردد مورد استفاده قرار گرفته پس از هر بار شستشو، دو مرتبه دچار کثیفی خواهد شد و در صورتی که بخواهید هر بار از این روش برای برق انداختن آن استفاده نمایید، مسلما بافت و کیفیت فرش نیز در اثر شستشوی زیاد از بین خواهد رفت.

 

منظور از براق کردن فرش چیست؟

حال که با علت اصلی کدر شدن فرش آشنا شدید؛ بهتر است بدانید اصلا منظور از براق کردن فرش چیست؟ در صورت تهیه و خریداری فرش از مراکز معتبر، در همان ابتدای کارکرد متوجه جلوه جذاب رنگ‌بندی و ظاهر براق و درخشنده فرش خواهید شد که به مرور زمان و در اثر استفاده این جلوه و درخشندگی اولیه کمتر شده اما در صورتی که زود و اصولی به این مساله رسیدگی شود، جلوه و جذابیت اولیه قابل برگشت خواهد بود.

به صورت کلی جلوه و جذابیت تولیدات و محصولات به ویژه در تراکم‌های بالا همچون فرش 1000 شانه که با استفاده از الیاف بدون پرز و براقی همچون اکریلیک صورت گرفته باشد، به وضوح در همان ابتدای خرید قابل مشاهده است؛ زیرا نوع الیاف بافت و رنگ‌بندی از دو المان بسیار اثرگذاری است که موجب زیبایی ظاهری فرش می‌شود و فرآیند برق انداختن باعث می‌شود تا جلوه و جذابیت اولیه بدان برگردد.

در واقع براق کردن فرش به مجموعه فرآیند و روش‌هایی گفته می‌شود که موجب پاک شدن سطح و عمق فرش از آلودگی‌های مختلف شده که در نهایت باعث ارائه جلوه براقی از طرح و روشن‌تر شدن رنگ‌بندی‌ها همانند روز اول خواهد شد. پس از به کارگیری از روش‌های اصولی خانگی برق انداختن که در ادامه ارائه شده، از درخشش و درخشندگی خیره کننده در فرش خانه خود بهره‌مند خواهید شد.

 

تاثیر نگهداری صحیح در براق ماندن فرش

درخشندگی که در یک فرش نو وجود دارد، هیچ‌گاه در یک فرشی که سال‌ها و حتی ماه‌ها استفاده شده دیده نمی‌شود. شما می‌توانید با رعایت نکاتی بسیار ساده که در این قسمت در رابطه با آن صحبت خواهد شد، اثرات تاری و تیرگی و کدری را بسیار کمتر نموده تا مدت زمان بیشتری بتوانید از جلوه و درخشش اولیه آن بهره‌مند گردید.

در صورت کثیفی و لک شدن بهتر است هرچه زودتر بدان رسیدگی شود و با استفاده از راهکارهای ارائه شده جهت نگهداری صحیح و براق ماندن فرش برطرف گردد؛ زیرا در صورت گذشتن زمان زیادی از آن، آلودگی‌ها در الیاف نفوذ نموده و امر تمیز کردن و براق نمودن ساده را به کاری دشوار برایتان تبدیل خواهد نمود. در ادامه می‌توانید با به کارگیری از راهکارهای ارائه شده از کدر شدن فرش خود جلوگیری نموده تا مدت زمان بیشتری از جلوه براق و تمیز بهره‌مند گردید.

 

مرتب جارو زدن

جارو زدن مداوم و مستمر فرش یکی از ساده‌ترین راهکارها جهت براق ماندن فرش است که بهتر است حداقل یک روز از هفته را بدان اختصاص داده و کامل زیر و روی آن را جارو زده تا بدین طریق از کدر شدن فرش جلوگیری شود؛ زیرا وجود گرد و غبار در زیر و روی فرش سبب نفوذ به ساختار و الیاف فرش می‌‌شود که نهایتا منجر به تیره و تار شدن سطح و بافت فرش می‌شود. در صورت امکان قبل از جارو زدن فرش را خوب تکانده تا گرد و غبار به طور کامل از آن جدا شود.

رعایت این راهکار سه تا پنج مرتبه در هفته سبب می‌شود تا دیگر نیازی جهت به کارگیری از روش‌های بعدی برای براق کردن فرش داشته باشید؛ چرا که با همین راهکار ساده می‌توانید بسیاری از آلودگی و گرد و غبار را از روی فرش خانه خود زدوده و علاوه بر تمیزی خانه خود، همواره از براق ماندن آن بهره‌مند گردید. قدرت بالای مکش جاروبرقی در رفع کامل گرد و غبار و خاک گرفتگی بسیار اثرگذار است.

جارو کشیدن مرتب و روزانه به صورت سطحی نیز در براق ماندن ظاهر زیبای فرشتان موثر خواهد بود، در صورتی که حداقل هفته‌ای یک مرتبه به صورت عمقی زیر و روی آن را با جابه‌جا نمودن وسایل قرار گرفته روی فرش تمیز نمایید. عدم استفاده از جارو به صورت مداوم سبب می‌شود کثیفی‌ها بر اثر پاخور شدن جذب بافت فرش شود که تعداد دفعات به کارگیری از این راهکار نیز به اندازه فرش و میزان تردد منزل‌تان بستگی دارد.

 

استفاده از بخار شوی

در مواردی که با جاروکشیدن نیز تاری و کدری فرش‌تان از بین نرفت، می‌توانید از بخار شوی برای براق کردن فرش استفاده نمایید. دقت داشته باشید که قبل از آن حتما فرش را باید جارو کشیده و گرد و غبار اضافی را از زوده و سپس بدین روش بپردازید. بخارشو امکان شستشوی سریع و آسان را در اختیارتان قرار داده که بدین وسیله آلودگی و غبار نفوذ کرده در الیاف را بیرون کشیده و فرش خود را براق نمایید.

جهت استفاده از بخار شو برای براق نمودن فرش خانه خود می‌توانید مخزن آن را با آب ولرم و مایع شوینده مناسب الیاف فرش، آن هم به مقداری کمتر از میزان توصیه شده پر نموده و سطح فرش را پس از جاروکشی با آن تمیز نموده و در نهایت هم جهت خشک شدن درب و پنجره‌های خانه حتما را باز بگذارید. در این روش لازم است حداقل چندین مرتبه بخارشو را روی سطح فرش بکشید تا از هر نوع لکه و آلودگی تمیز و براق شود.

با این روش می‌توانید بدون نیاز به شستشو و قالیشویی فرش خانه خود را بسیار ساده و راحت شستشو و برق انداخته، به ویژه اگر دارای محصولی دستبافتگونه همانند فرش 1200 شانه هستید که برای بهره‌مندی از عمر و ماندگاری بیشتر می‌خواهید کمتر مورد شستشوی کلی قرار دهید، این روشی مناسب در امر تمیزی و براق کردن سریع به خصوص در مواردی است که وقت کافی ندارید.

 

تمیز کردن لبه فرش

هر اندازه هم که سطح فرش تمیز و براق باشد، اما در صورتی که لبه‌های آن چرک مرد شده باشد و از سفیدی اولیه برخوردار نباشد، درخشندگی کل فرش به چشم نخواهد آمد. تمیزی این قسمت از فرش نه تنها روی زیبایی ظاهری آن اثر دارد، بلکه روی دوام و ماندگاری فرش نیز موثر خواهد بود. هر از چند گاهی تمیز کردن این قسمت موجب سفید ماندن آن می‌شود که بدین صورت در زمان شستشو نیز زرد و تیره نخواهد شد.

بدین منظور کافی است یک پارچه در اطراف لبه‌ها انداخته تا آب و مایع به قسمت‌های دیگر پاشیده نشود. پس از آن با محلولی از آب و پودر لباسشویی و یک فرچه می‌توانید به آرامی روی این قسمت کشیده و با یک پارچه نرم آن را خشک نمایید و درنهایت چسب و کاور کردن لبه‌ها و مرتب عوض نمودن آن سبب سفید و براق ماندن این قسمت همانند روز اول خواهد شد.

 

برس کشیدن

برس کشیدن یکی از روش‌هایی است که با استفاده از آن می‌توانید، مو، پرز و گرد و غبار اضافی را از سطح فرش برطرف نموده و یا بدین منظور از چسب‌های پرزگیر استفاده نمایید. جهت به کارگیری از این روش ابتدا برس را نم‌دار نموده و سپس آن را روی کل سطح فرش بکشید. با استفاده از برس حتی می‌توانید لبه‌های فرش را تمیز و مرتب نمایید، زیرا ممکن است پرز و مو در این قسمت هم گیر کند.

 

بررسی روش‌های خانگی براق کردن فرش

پس از مدت زمانی که از فرش استفاده شود و تمامی نکات مربوط به نگهداری اصولی از آن نیز به کار گرفته شود، باز هم از براقیت و درخشندگی اولیه برخودار نخواهد بود، زیرا به مرور زمان آلودگی‌ها و ذرات موجود در هوا موجب کاهش زیبایی و درخشندگی اولیه ظاهر آن خواهد شد.

در برخی موارد نیز وجود و باقی ماندن لکه‌ها بر روی آن که در اثر فراموشی و یا دور از چشم ماندن، رسیدگی به موقع بدان نشده است، راه حل‌های خانگی در دسترس بدون نیاز به قالیشویی و صرف هزینه، برای پاک کردن و برق انداختن دوباره آن وجود دارد که در این قسمت به طور مفصل به بررسی روش‌های خانگی و معرفی محلول‌های موثر در برق انداختن فرش پرداخته شده است:

  • برطرف‌سازی فرش از انواع لکه: در اصل لکه‌ها بزرگ‌ترین مانع برای براق ماندن فرش است که انواع مختلفی دارد و با توجه به راهکارهایی که قبلا در رابطه با آن صحبت شده می‌توانید با توجه به نوع لک با استفاده از محلول مناسب، آن را برطرف نمایید.
  • به کارگیری از جوش شیرین: جوش شیرین پودری سفید رنگ با قدرت پاک‌کنندگی بالا است که در هر خانه‌ای به جهت کاربری در آشپزی یافت می‌شود و با پاشیدن روی لکه‌ها پس از ده دقیقه زمان دادن آن را جارو بکشید. ترکیب جوش شیرین و نمک و یا جوش شیرین و نشاسته ذرت نیز در برق انداختن فرش بسیار موثر است.
  • تمیز کردن فرش با استفاده از سرکه: راهکاری خانگی و همیشگی با قدرت تمیزکنندگی و ضدعفونی کنندگی بالا که در براقیت نیز تاثیر خوبی دارد و می‌توانید محلولی با نسبت یک سوم از سرکه سفید مقطر و آب سرد ساخته و روی سطح فرش اسپری نمایید و سپس با استفاده از دستمال مرطوب آن را پاک نمایید. به کارگیری از محلول صابون، آب گرم و سرکه نیز در این مورد بسیار اثرگذار است.
  • استفاده از شامپو فرش: یکی از مواد شوینده شیمیایی که اصولا هم در دسترس بوده، شامپو فرش است که در امر شستشوی فرش بسیار کاربرد دارد و بسیار راحت و سریع می‌توانید با استفاده از آن به شستشوی فرش و برق انداختن آن بپردازید. در صورت عدم دسترسی به شامپو فرش می‌توانید از محلول آب گرم و صابون مایع نیز استفاده نمایید.
  • برف: از برف نیز می‌توانید به دلیل برخورداری از آمونیاک به عنوان یک ترکیب برای برق انداختن و زدودن گرد و غبار از فرش‌های دستبافت بدون نیاز به شستشو استفاده نمایید.

 

ارائه نکاتی برای تمیز نگه داشتن فرش بدون نیاز به قالیشویی

در مواردی که فرد هزینه هنگفتی را بابت خریداری فرش خانه خود پرداخت می‌نماید همانند فرش 1500 شانه یا نمونه‌های دستبافت، در تمیز کردن و شستشو و نگهداری فرش مسلما باید دقت بیشتری نماید. در مواردی که پاخور زیادی وجود دارد، پهن کردن روفرشی راهکاری اصولی است که از لک شدن و چرک مرد و کدر شدن ظاهر فرش جلوگیری می‌نماید.

شستشوی کامل بهتر است تنها سالی یکبار انجام گیرد تا به بافت فرش آسیبی نرسد تا از عمر طولانی‌تری نیز برخوردار شود. در حد امکان از موارد بالا در تمیزی و براق ماندن فرش استفاده شود. به کارگیری از حصیرهایی در ورودی خانه جهت جذب گرد و غبار، تعویض مرتب فیلترهای کولر گازی و تمیز نگه داشتن جاروبرقی از جمله مواردی است که کارشناسان ساویز بافت به عنوان مرکزی معتبر در امر نگهداری از فرش به مشتریان خود همواره توصیه می‌نمایند.