فرش ماشینی درجه یک

شستن ریشه فرش

شستن ریشه فرش فرش ساویز بافت

یکی از اجزای اساسی فرش را ریشه معرفی می‎نمایند که تاثیر زیادی را بر روی ظاهر فرش دارد. اگر ریشه های فرش در اثر سهل انگاری و بی توجهی آسیب ببیند نه تنها شکل ظاهری و زیبایی خود را از دست می‎دهد بلکه منجر به صدمه به کل فرش می‎شود؛ چرا که تمام گره های تشکیل دهنده فرش توسط این ریشه ها هستند که محکم می‎شوند.

شاید کمتر به تاثیر ریشه فرش بر روی آن توجه کرده باشید و بیشتر بحث طرح و رنگ این محصولات است که شما را مجذوب خود می‎کند، در حالی که اگر فرش خود را بدون ریشه تصور کنید، به این که فرش با ریشه چقدر ظاهری جذاب و متفاوت را دارد، پی خواهید برد که کمتر بدان دقت می‎شود.

همین جزء مهم برای فرش ضرورت تمیزی ریشه فرش را برای شما به دنبال دارد؛ چرا که هنگامی که آلودگی ها بر روی هم انباشته شوند نه تنها تمیزی آن مشکل است بلکه به مرور پوسیدگی ریشه ها را به دنبال دارد.

از همین رو دغدغه شما هموطنان به ویژه با نزدیکی به سال نو و بحث خانه تکانی و شستن فرش، توجه به عدم تغییر رنگ و کثیفی همین ریشه ها است که موضوع شستن ریشه فرش را برای شما به دنبال دارد.

ممکن است راهکار های مختلفی در زمینه شستشو ارائه شود یا کسانی تجربه خود را در اختیار شما قرار دهند که مناسب شستشوی ریشه فرش شما نباشد و با انجام آن به فرش خود صدمه بزنید؛ پس بهتر این است که با کسب اطلاعات بیشتر در این باره و آشنایی با یک سری از نکاتی که در این زمینه وجود دارد، سطح اطلاعاتی خود را بالا برید تا بتوانید بدون دغدغه به شستن ریشه فرش در خانه دست بزنید.

مجموعه ساویز بافت یکی از برترین های تولیدی در شهر فرش کاشان در زمینه انواع فرش ماشینی است که نه تنها در باب آشنایی شما با محصولات خود بلکه در زمینه این چنین مشاوره هایی نیز مقاله هایی را تعبیه نموده که موضوع شستن ریشه فرش و نگهداری از آن یکی از آن هاست که در زیر به شرح آن پرداخته ایم.

 

علت زرد شدن ریشه های فرش

بهتر است قبل از این که بخواهیم راهکار و نکات مربوط به شستن ريشه فرش در منزل را بگوییم به این که علت زرد شدن ریشه های فرش چیست، بپردازیم تا با اطلاع از آن شاید بتوانید حتی قبل از نیاز به شستن فرش به مراقبت و تمیزی ریشه ها دست بزنید.

همان طور که می‎دانید ریشه های فرش نیز همانند دیگر قسمت های فرش مستعد جذب کثیفی و آلودگی هستند. گاهی بر اثر ریختن مواد غذایی و چربی ناشی از آن و گاهی بر اثر جذب گرد و غبار و خاک است که به مرور ریشه های فرش زرد می‎شود.

اگر زردی و کثیفی ریشه فرش بر اثر مواد غذایی باشد با استفاده از برخی از شوینده ها به راحتی برطرف ساختن آن انجام می‌شود؛ ولی اگر این زردی بر اثر گرد و غبار و نفوذ آن به ریشه ها رخ دهد تمیزی آن دشوار تر خواهد بود. به همین جهت است که توصیه می‎شود تا آلودگی و کثیفی ریشه های فرش سطحی است اقدام به تمیز نمودن آن نمایید.

البته به غیر از این دو مورد علت دیگری که منجر به زردی ریشه ها می‎شوند را می‎توان شستشوی غیر اصولی این بافته ها دانست؛ چون که درست خشک نکردن یا استفاده از مواد شوینده نامناسب و امکان رنگ دهی و خروج آلودگی از فرش منجر به تغییر رنگ ریشه ها می‌شود که در این صورت تمیزی آن دشوارتر خواهد بود.

 

 

با توجه به این اوصاف بهتر است که قبل از این که نیاز ما به شستشوی ریشه فرش برسد به دنبال راهکار هایی به جهت نگهداری و مراقبت از ریشه های فرش باشیم که در این باره نیز مطالب و راهکارهایی را بیان نموده ایم که در ادامه شرح داده شده است.

 

راهکار شستن ریشه های فرش در خانه

اگر ریشه های فرش شما دچار آلودگی و زردی شده است، بهتر است قبل از این که به دنبال این باشید که فرش خود را به قالیشویی بسپارید به سراغ راهکار شستن ریشه های فرش در خانه بروید و در صورت عدم جواب گیری قالی خود را به قالیشویی بدهید. البته که در این زمینه توجه به این که فرش شما از نوع ماشینی است یا دستباف نیز باید صورت گیرد تا بتوانید به سراغ راهکار های مربوط به آن برای تمیزی ریشه فرش بروید.

 

طرز شستن ریشه های فرش از نوع ماشینی

بهتر است طرز شستن ریشه فرش را با توجه به این که نوع آلودگی ریشه ها بر چه اساس است ، انجام دهیم. اگر ریشه، رنگ فرش را به خود بگیرد یا مواد شوینده بر روی آن تاثیر گذاشته باشد و منجر به زردی و کثیفی ریشه شود، بهتر است با مواد شوینده مناسب یا شامپو فرش به رفع آن اقدام نمایید.

اگر کثیفی ریشه های فرش شما سطحی است استفاده از جوش شیرین راهکار مناسب تمیزی و سفید کردن ریشه ها است؛ ولی اگر این کثیفی بیشتر است بهتر است ترکیب آب، پودر و مقداری سفیدکننده برای شستن استفاده شود.

البته باید بدین موضوع توجه کنید که استفاده از مایع سفید کننده یا همان وایتکس به عنوان راهی در باب نحوه شستن ریشه فرش به طور مداوم برای تمیزی ریشه ها طول عمر فرش را کم نموده و به مرور با استفاده از آن فرش دچار آسیب می‎شود؛ پس بهتر است بدون این مایع سفید کننده با استفاده از سرکه و جوش شیرین یا مواد شوینده مناسب به سراغ شستشوی ریشه فرش بروید.

البته باید به غیر از شستن ریشه ها به بحث خشک نمودن آن نیز دقت کنید؛ چرا که عدم صحیح خشک نمودن ریشه ها و طولانی شدن مدت زمان خشک شدن آن منجر به این می‎شود که اندکی رطوبت در ریشه ها بماند و منجر به ایجاد بوی بد شود.

 

 

روش شستن ریشه فرش دستباف

در باب قالی دستباف و روش شستن ریشه فرش دستباف باید توجه کنید که برای شستن باید فرش در سطحی صاف پهن شده و با مرتب نمودن ریشه های فرش آلودگی های سطحی را از بین ببرید و سپس با استفاده از مواد سفید کننده به شستن آن دست بزنید.

ساده‌ترین روش شستن ریشه قالی دستباف استفاده از شامپو فرش است که نیاز به آبکشی هم ندارد. در این روش شامپو فرش را در ظرفی ریخته و به قدری هم بزنید تا کف کند و سپس با یک فرچه آن را بر روی ریشه ها بکشید.

دیگر راهکار شستشوی ریشه فرش دستباف استفاده از سرکه سفید و نمک است که با مخلوط کردن آن ها با یکدیگر می‎توانید برای تمیزی و رفع زردی ریشه فرش آن را استفاده کنید. مقدار ترکیبی این مواد دو قاشق سرکه و دو قاشق نمک با نیم لیتر آب است که با استفاده از یک پارچه تمیز و کشیدن آن بر روی ریشه ها منجر به تمیزی آن می‎شود.

 

 

البته باید توجه نمایید تمامی موارد ذکر شده باید به اندازه استفاده شود و زیاده روی در استفاده از آن برای شستن و تمیزی ریشه خود آسیب زننده است که باید بدان توجه داشته باشید تا در اثر شستشو به فرش آسیب وارد نشود.

 

راهکارهای مراقبت از ریشه های فرش

همان طور که می‎دانید پیشگیری بهتر از درمان است؛ پس با این توصیف بهتر است که به دنبال راهکارهای مراقبت از ریشه های فرش باشید تا بتوانید به جای دغدغه و دردرسر تمیزی و شستن آن با انجام یک سری از اصول و راهکار ها به نگهداری و مراقبت از ریشه ها دست بزنید که در زیر بدان اشاره نموده ایم.

 

استفاده از کاور ریشه فرش

بهترین و ساده‌ترین راهکار های مراقبتی از ریشه را می‎توان استفاده از کاور ریشه فرش بیان نمود. این نمونه از کاور ها که پارچه ای یا توری هستند توانسته اند به عنوان یک وسیله حفاظتی مورد استقبال افراد زیادی قرار گیرد و یکی از روش هایی است که در هر تراکم فرشی یا نوع آن چه ماشینی چه دستباف قابل اجراست.

استفاده از این محصول به ویژه نوع توری آن برای مراقبت از ریشه های فرش نه تنها تمیزی ریشه بلکه زیبایی آن را نیز در بر دارد؛ چرا که تبادل هوا در بین آن جریان داشته و همین از بروز پوسیدگی ریشه های فرش جلوگیری می‎نماید. البته که باید هر چند ماه یکبار این کاور ها را تعویض کنید.

 

 

لفافه دوزی ریشه های فرش

راهکار دیگر مراقبت از ریشه های را می‎توان لفافه دوزی ریشه های فرش بیان نمود. در این روش با استفاده از پارچه برزنت یا متقال لبه فرش را دوخته و ریشه ها را درون آن قرار می‎دهند. در این روش هیچ آسیبی به ریشه فرش وارد نمی‎شود؛ ولی ظاهر و زیبایی آن کمتر از فرشی است که ریشه های آن را می‎بینید؛ پس اغلب از این روش برای محصولاتی چون فرش 700 شانه استفاده می‎نمایند.

 

 

چسب زدن ریشه فرش

راهکار دیگری که از ساده‌ترین روش ها و کم هزینه ترین آن برای شما در زمینه مراقبت و نگهداری از ریشه های فرش است را می‎توان چسب زدن ریشه فرش بیان نمود. در این روش چسب به عنوان یک محافظ عمل می‎کند و از آلودگی و کثیفی ریشه ها را در امان نگه می‎دارد.

 

 

تنها نکته ای که باید در این زمینه بدان توجه کنید این است که موقع تعویض آن و جداسازی چسب از ریشه های فرش خدایی ناکرده ریشه ها از فرش جدا نشوند؛ چون در این صورت زیبایی فرش شما از بین خواهد رفت به ویژه در سری محصولات تراکم بالا چون فرش 1200 شانه گل برجسته یا قالی 1500 که ظرافت و زیبایی حرف اول را می‌زند.