فرش ماشینی درجه یک

آیا روفرشی فرش را خراب می‌کند؟

آیا روفرشی فرش را خراب می‌کند؟ فرش ساویز بافت

با گرانی که به طور ناگهانی در بازار فرش ماشینی رخ داد، افراد بیش از پیش در نگهداری فرش خانه خود دقت نموده و به دنبال راهکارهایی جهت بهره‌مندی از عمر و دوام بیشتری از آن بوده و تمام سعی خود را می‌نمایند تا ماندگاری آن را با استفاده صحیح و اصولی افزایش دهند. یکی از روش‌هایی که در زمینه مورد استفاده قرار می‌دهند، به کارگیری از روفرشی است؛ اما اکثرا تردید دارند که آیا روفرشی فرش را خراب می‌کند یا خیر، از این رو ما به عنوان کارشناس سعی داریم در قالب یک مقاله به طور مفصل با ذکر تمام جزئیات به ارائه پاسخ این سوال پرداخته و شما عزیزان را در این زمینه راهنمایی نماییم. همراه ما باشید.

 

منظور از روفرشی چیست؟

فرش به عنوان کالایی اساسی و ضروری، لازمه هر خانه و کاشانه است تا بتوان هم فضای گرم و صمیمی محیط یک خانه را بدان بخشید و هم از زیبایی آن لذت برد. این وسیله که از کاربرد زیادی هم برخوردار است، بسیار مورد پاخور قرار می‌گیرد و بدین علت هم خیلی زود کثیف می‌شود. اما به توصیه کارشناسان بهتر است فرش را کمتر مورد شستشو قرار دهیم؛ به ویژه در موارد پرتراکمی همچون فرش 1500 شانه که از نهایت ظرافت و ریزبافتی برخوردار است.

از طرفی تمیزی فرش در نظافت خانه و سلامت افراد نقش بسزایی دارد که بدین منظور روش‌های مختلفی به کار گرفته می‌شود تا دیرتر کثیف و مورد شستشو قرار گیرد؛ زیرا توصیه کارشناسان فرش‌بافی جهت شستشوی فرش نهایتا یک بار در سال است. به کارگیری از روفرشی یکی از این موارد است که موجب دیرتر کثیف شدن فرش می‌شود.

اما شناخت اینکه روفرشی به چه چیزی گفته می‌شود و منظور از آن چیست، قبل از پرداختن به هر موضوعی در رابطه با آن اهمیت دارد که به عنوان یک لایه حفاظتی بر روی فرش انداخته می‌شود. روفرشی نسبت به فرش از امکان جابه‌جایی و شستشوی بسیار راحت‌تری برخوردار است.

در گذشته استفاده از پارچه‌ای نازک روی فرش زیبایی ظاهری چندانی نداشت که رفته رفته با استقبال وسیعی که از این وسیله شد و بر اساس گسترش یافتن صنعت نساجی، تنوع بالایی از روفرشی با ظاهری مشابه فرش تولید و روانه بازار گشت که نه تنها سبب از بین رفتن زیبایی دکوراسیون نشده، بلکه به علت برخورداری از ظاهر زیبا، جذابیت بسیار بیشتری به دکوراسیون می‌بخشد.

 

آیا استفاده از روفرشی، فرش را خراب می‌نماید؟

پس از آنکه دانستید به چه چیزی رو فرشی گفته می‌شود، حال نوبت آن است در این رابطه نیز اطمینان یابید که آیا استفاده از روفرشی، فرش را خراب می‌نماید یا خیر. از آنجایی که شستشوی فرش به عنوان کالایی لوکس و گران و سنگین از دردسرهای زیادی برخوردار است، افراد جهت کاهش نیاز به شستن فرش خانه خود عموما ترجیح به استفاده از روفرشی می‌دهند.

درست است که به کارگیری از روفرشی امری رایج به ویژه در بین ایرانیان است، اما اکثرا نمی‌دانند و یا کنجکاو هستند که بدانند وروفرشی موجب آسیب رسیدن به فرش خانه‌شان می‌شود یا نه؟ این موضوع در مواردی که افراد به خریداری محصولات دستباف گونه همچون فرش 1200 شانه می‌پردازند، بیشتر حائز اهمیت است و باعث نگرانی و دغدغه افراد جهت پرداخت هزینه‌های چندین برابر شده که ما با ارائه مطالبی مفید در این زمینه می‌خواهیم بگوییم که این کارکرد غیر اصولی شما از روفرشی است که موجب آسیب‌های وارده به آن می‌شود و در ادامه راهکارهای صحیح و اصولی را برایتان شرح خواهیم داد.

 

رعایت موارد مهم در استفاده از روفرشی

فرش به عنوان وسیله‌ای که در زیر پا مورد استفاده و پارخور شدن قرار دارد، از مواردی است که در نگهداری و تمیزی آن باید دقت نمود؛ از این رو بسیاری از افراد از روفرشی به ویژه در خانه‌هایی که رفت و آمد زیاد است و یا دارای فرزند خردسال هستند، استفاده می‌نمایند. روفرشی در چنین مواردی بسیار کاربردی است که منجر به جلوگیری از لک شدن فرش در اثر ریختن غذا و آبمیوه و غیره می‌شود.

همچنین در مواردی که رنگ فرش روشن است نیز بسیار کاربرد داشته و از کثیف و تیره شدن زودهنگام چنین رنگ‌هایی جلوگیری خواهد نمود. حتی در برخی موارد حرارت مستقیم بخاری یا شومینه نیز موجب پوسیده شدن فرش می‌شود که روفرشی می‌تواند عامل جهت جلوگیری از آن به شمار آید. اما شرط بهره‌مندی از این موارد، بهتر است به رعایت موارد مهم در استفاده از روفرشی ارائه شده در زیر نیز توجه داشته باشیم:

  • توجه به جنس روفرشی هنگام خرید؛ زیرا در صورت چسبندگی و پرزدهی باعث از بین رفتن کیفیت زودهنگام فرش می‌شود
  • در صورت نازک بودن جنس روفرشی و در اثر ریخته شدن مواد غذایی روی آن، سریعا جمع شود تا نفوذ مواد داخل فرش موجب رشد باکتری و قارچ لابه‌لای الیاف فرش نشود.
  • مرتبا روفرشی را جمع کرده و تکانده تا مواد غذایی و گرد و غبار روی آن برطرف شود و زیر آن را نیز جارو کنید و تا جای ممکن سعی نمایید همیشه روی فرش پهن نکنید تا الیاف فرش به هم نچسبد و موجب کاهش عمر فرش نگردد.
  • دقت نمایید جنس فرش لیز نباشد تا موجب جمع شدن نشود؛ البته که راهکارهایی برای جلوگیری از جمع شدن روفرشی وجود دارد که در قسمت بعدی بدان پرداخته شده است.

راهکارهایی برای ثابت ماندن روفرشی

در مواردی که جنس روفرشی سر یا لیز است، راه رفتن بر روی آن باعث مدام جمع شدن روفرشی و نوعی بی نظمی در خانه می‌شود که این خود از معضلات استفاده از روفرشی بوده و موجب اذیت خانم خانه می‌شود. به ویژه در مواردی که فرش نیز از تراکم بالا و خابی کوتاه و فشرده مانند فرش 1000 شانه برخوردار است که نرمی و لطافت آن سبب سر خوردن روفرشی خواهد شد.

در چنین مواردی می‌توان با استفاده از قرار دادن وسایل سنگین مانند مبل و میز از سر خوردن آن روی فرش جلوگیری نمود. همچنین استفاده از کش برای ثابت کردن رو فرشی موثر بوده که بدین منظور می‌توانید یک کش را در فاصله چهار سانتی دور تا دور روفرشی دوخته، به طوری که در هنگام پهن کردن قسمت کش زیر فرش برود و به گونه‌ای مرتب و منظم همانند یک کاور روی فرش را پوشش دهد و از لیز خوردن روی فرش جلوگیری شود.

 

بررسی معایب و مزیت‌های انداختن روفرشی روی فرش

به طور کلی جلوگیری از کثیف و آلوده شدن فرش به ویژه در رنگ‌های روشن علت اصلی استفاده افراد از روفرشی است که بدان می‌پردازند. اما به کارگیری از روفرشی موجب می‌شود تا دیرتر نیاز به شستشوی فرش باشد و در نهایت نیز سبب جلوگیری از بین رفتن ساختار بافت و الیاف فرش شده و از کاهش عمر و دوام زود هنگام آن نیز جلوگیری خواهد شد که این نوعی مزیت به شمار می‌آید.

امروزه اکثرا رنگ بافته‌ها روشن است و افراد نیز عموما به انتخاب رنگ‌های روشن می‌پردازند که در نگهداری صحیح از آن، استفاده از روفرشی را ترجیح می‌دهند. با وجود راهکارهایی که برای برطرف کردن انواع لکه‌ها از روی فرش وجود دارد، اما برخی موارد به طور کامل پاک نخواهد شد که به منظور جلوگیری از لک شدن، استفاده از روفرشی بسیار مناسب است.

با به کارگیری از روفرشی کودکانه روی فرش کودک می‌توانید به طور مداوم آن را مورد شتشو قرار داده و بدین طریق در حفظ سلامت فرزند خردسال خود نیز بکوشید. از طرفی کودکان را جهت علاقمندی به بازی، کار  با رنگ و یا غذا خوردن با دست که ریخت و پاش زیادی هم دارد، می‌توانند در این امور آزاد گذاشته و بدون دغدغه و نگرانی جهت کثیف شدن فرش بدان بپردازند.

اما اینکه مضرات استفاده از روفرشی برای فرش چیست و عدم به کارگیری درست از آن موجب بروز چه مشکلاتی در آن خواهد شد نیز بسیار اهمیت دارد. در صورت لزوم به استفاده از روفرشی بهتر است قبل از آن و چند روز یکبار فرش را حتما جارو نمایید؛ زیرا در صورت عدم توجه به این مساله دوام و عمر فرش کاهش خواهد یافت.

از دیگر معایب استفاده از روفرشی در صورتی که اصولی به کار گرفته نشود نیز می‌توان به پوسیده شدن فرش اشاره داشت؛ از این رو همیشه باشد حواستان باشد که روفرشی خیس نشود و در صورت رطوبت و خیس شدن نیز سریع جمع کرده و خشک نمایید. قبل از پهن کردن هم حتما فرش را جارو زده تا ذرات موجود روی فرش با انداختن روفرشی روی آن موجب رشد باکتری و میکروب در آن نگردد.

 

انواع روفرشی و اهمیت انتخاب آن

امروزه چیدمان دکوراسیون بر اساس متدهای به روز طراحی داخلی در هر قسمت و هر اتاق از خانه اختصاصی شده و با توجه به این موضوع، انواع روفرشی تولید شده که از اهمیت انتخاب آن به سادگی نمی‌توان گذشت. پوشش دهی سلیقه‌های مختلف افراد از دیگر مواردی بوده که تولیدکنندگان این محصول بدان نیز توجه داشته‌اند.

روفرشی‌ها به لحاظ طرح و جنس در انواع مختلفی همچون روفرشی کلاسیک دارای طرح‌های لچک ترنج‌دار، مدرن دارای ظاهر لوکس و زیبا، ترک کش دار بدون جمع شدگی، مدرن ابریشمی دارای جلوه‌ای درخشنده و شیک و بچه‌گانه با طرح‌های عروسکی در بازار موجود هستند که افراد با توجه به سلیقه و نوع نیاز و بودجه خود می‌توانند به انتخاب و خریداری هر یک بپردازند. اما بهتر است در مواردی همانند فرش 700 شانه دستباف گونه که نیاز به نگهداری بیشتری دارد، در انتخاب جنس روفرشی حتما دقت نمایید.

 

استفاده از رو فرشی روی فرش دستباف و نکات آن

فرش دستبافت به عنوان یک کالای بسیار لوکس و ارزشمند نیازمند نوع نگهداری با دقت بیشتری است که افراد بدین جهت لزوم استفاده صحیح از آن را به کارگیری از روفرشی می‌دانند. اما بهتر است بدانید در برخی موارد نه تنها موجب محافظت از فرش دستبافت نخواهد شد؛ بلکه بالعکس باعث آسیب رساندن به آن نیز خواهد شد؛ چرا که اصولا افراد در استفاده از رو فرشی روی فرش دستباف از نکات مربوط بدان آگاه نیستند.

افراد به منظور محافظت از فرش دستبافت خانه خود در برابر عواملی مانند پاخور و لک شدن و تابش مستقیم نور خورشید به ویژه برای رنگ و الیاف طبیعی که به مرور رنگ شفافیت اولیه خود را از دست می‌دهند، ترجیح به استفاده از روفرشی می‌دهند. انواع روفرشی فرش دستباف در مدل و ابعاد مختلف 3، 6، 9 و 12 متری در قیمت‌های مختلف تولید می‌شود که با توجه به سایز فرش می‌توانید به انتخاب گزینه مناسب از آن بپردازید.

از مزایای استفاده از روفرشی برای فرش دستباف ابتدا می‌توان به تمیز ماندن فرش به عنوان یک لایه محافظ اشاره داشت؛ زیرا محصولات دستبافت را همانند ماشینی نمی‌توان زیاد مورد شستشو قرار داد. پوشش لک‌های سخت ایجاد شده روی فرش از دیگر مزیت‌های استفاده از روفرشی است. شستشوی بسیار آسان‌تری نسبت به فرش دارد که به طور مرتب می‌توان مورد شستشو قرار داد. از آسیب دیدگی، فرسوده و پوسیده شدن فرش جلوگیری می‌نماید.

در کنار مزایا از معایب استفاده از روفرشی برای فرش دستباف نیز باید گفت که در صورت تهیه نوع نامرغوبی از روفرشی ممکن است رنگ‌های به کار رفته در آن به فرش به ویژه در زمینه روشن رنگ پس داده و جلوه بدی پیدا کند. در صورت رعایت موارد بهداشتی و عدم شستشوی به موقع روفرشی، موجب ایجاد آلودگی فرش و جمع شدن میکروب و باکتری در لابه‌لای الیاف طبیعی و حساس آن شود. خیس و نمدار شدن روفرشی روی فرش دستبافت نیز موجب آسیب به بافت و استحکام و د رنتیجه پوسیدگی فرش خواهد شد.

 

چه نکاتی را باید به هنگام خرید روفرشی رعایت کنیم؟

با توجه به مزیت‌های روفرشی که استفاده از آن منجر به جلوگیری از کثیف، لک و پوسیده شدن فرش‌ می‌گردد، استقبال از آن در سال‌های اخیر بسیار زیاد بوده و بر اساس تنوع بسیار زیادی از آن که در بازار شاهد هستیم، انتخاب و خرید برای متقاضیان را کمی دشوار نموده است. بدین منظور ما در این راستا به ارائه نکاتی در زیر پرداخته‌ایم که توجه بدان در هنگام خرید خالی از لطف نبوده و منجر به خریدی مرغوب و ارزشمند به هر لحاظ خواهد شد.

سایز روفرشی

تا حد امکان سعی نمایید روفرشی هم سایز با فرش خریداری نمایید تا از سر خوردن روی آن جلوگیری شود و با پوشاندن کل سطح فرش از دو رنگی آن جلوگیری شود؛ زیرا اگر قسمتی که روفرشی داشته باشد نوتر ازقسمتی که بدون روفرشی مانده خواهد بود.

جنس روفرشی

با توجه به جنس‌های مختلفی از روفرشی که قبلا بدان اشاره شد، می‌توان گفت جنس مخمل دارای وزنی بالاتر بوده و پلی استر سبک است و از امکان جابه‌جایی و شستشوی آسان‌تری هم برخوردار است. برخی نیز از جنسی برخوردارند که در صورت لک شدن راحت‌تر پاک شده و دیرتر کثیف می‌شوند و نیاز به شستشوی کمتری دارند. روفرشی که اطراف آن بند کار شده باشد در برابر پاخوردگی و ریش ریش شدن مقاوم است.

کیفیت و قیمت روفرشی

بررسی همه جانبه یک روفرشی در هنگام خرید به لحاظ عدم وجود پارگی در آن و یا برخورداری از الیاف و مواد تشکیل دهنده مرغوب و درجه یک و همچنین هارمونی ظاهری با دکوراسیون از الزاماتی است که باید بدان دقت نمود. در صورت برخورداری ازجنس بهتر و فشرده بودن گره‌هی آن، از مقاومت بیشتر و قابلیت جارو زدن بهتر و سرخوردگی کمتری نیز برخوردار خواهد بود.

با توجه به بودجه خود به خرید روفرشی بپردازید و در قیمت آن به بها و ارزشمندی فرش خانه خود نیز دقت نمایید. در صورت خرید فرش از فروشگاه‌های معتبری همچون ساویز بافت بهتر است بدانید که محصولی را خریداری می‌نمایید که قابل شستشو بوده و به علت برخورداری از کیفیت بافت عالی و متریال مرغوب موجب سر خوردن روفرشی روی خود نخواهد شد.