فرش ماشینی درجه یک

چگونه فرش ابریشم را تمیز کنیم؟

چگونه فرش ابریشم را تمیز کنیم؟ فرش ساویز بافت

یکی از گران‌بهاترین فرش و قالی‌ها از نوع ابریشمی است که در بافت آن از الیاف طبیعی ابریشم استفاده شده؛ زیرا این الیاف گرفته شده از پروتئین‌های بدن کرم ابریشم است و از روش تولید پیچیده سخت و کمیابی برخوردار بوده که بدین علت محصولات ارائه شده توسط آن از ارزش و بهای بسیار زیادی برخوردار بوده و ضمن اینکه در نوع مراقبت و نگهداری بسیار حساس بوده و از این رو در این مقاله به دنبال ارائه روش‌هایی هستیم که باید چگونه فرش ابریشم را تمیز کنیم تا به بافت و ظاهر آن آسیبی وارد نشود.

دستبافته‌های ابریشمی به علت برخورداری از ارزش و بهای زیاد اغلب به عنوان تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرند که این موجب قدمت بالایی از این نوع بافته‌ها شده، اما به همان اندازه نیاز به مراقبت و نگهداری دارد تا از طول عمر بیشتری برخوردار شود. در ادامه می‌توانید با افزودن بر اطلاعات خود در این زمینه به دوام و ماندگاری فرش ابریشم خانه خود بیافزایید.

 

نگهداری و مراقبت صحیح از فرش ابریشم

درست است که امروزه از سرامیک و پارکت به عنوان کفپوش در خانه‌ها استفاده می‌شود، اما دقت داشته باشید در فضاهایی که از کفپوش‌های سیمانی، آهکی، خاکی و یا گچی برخوردار هستند، نباید فرش پهن نمود؛ زیرا این‌ها مواد قلیایی هستند که موجب تجزیه پشم و ابریشم موجود در فرش و قالی می‌شوند. از این رو توصیه می‌شود فرش ابریشمی را حتما بر روی سطح صاف و صیقلی، خشک و عاری از هر گونه گرد و خاک و رطوبت پهن نمایید.

از دیگر مراقبت‌های ضروری از فرش ابریشم می‌توان گفت بهتر است از ترمز فرش در زیر آن استفاده شود تا از حرکت بر روی سطوح صاف و صیقلی سرامیکی جلوگیری شود؛ زیرا الیاف ابریشم الیافی درخشان و براق هستند که به راحتی بر روی چنین کفپوش‌هایی سر می‌خورند. همچنین پیشنهاد می‌شود جهت افزایش عمر و زیبایی ظاهری آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید و مکان‌های پر رفت و آمد پهن نکنید.

جهت جارو کشیدن این مدل قالی‌های ابریشمی بهتر است تا حد امکان از جاروی دستی استفاده شود و در غیر اینصورت قدرت مکش جاروبرقی را کم و بدون برس روی آن بکشید. در مواردی که مایعات و یا مواد غذایی چرب و رنگی روی فرش ریخته می‌شود، سریعا برای برطرف نمودن آن با روش‌های مربوطه اقدام نموده و با استفاده از یک پارچه سفید و تمیز و یا یک پاک کننده ملایم آن را رفع نمایید.

دقت نمایید که در صورت خیس شدن به هیچ عنوان آن را به حالت عادی نگذارید و شرایط برای سریع خشک کردن آن را فراهم نمایید و اشیا مرطوب و نم‌دار بر روی آن قرار ندهید. همچنین از دیگر موارد در نگهداری و مراقبت صحیح از فرش ابریشم چه از نوع طبیعی و چه مصنوعی همانند فرش 1500 شانه دستباف گونه بهتر است، هر سه ماه یک مرتبه آن را سر و ته پهن نمایید.

 

روش‌های نگهداری از فرش ابریشم چگونه است؟

از آن جایی که ابریشم نوعی الیاف طبیعی است و روش تولید آن بسیار پیچیده و نادر است که به کارگیری از آن در صنعت نساجی و بافندگی با هزینه‌های بسیاری همراه بوده و بدین علت بهتر است در نگهداری و تمیز کردن آن حساسیت و دقت بیشتری شود. در صورتی که در منزل خود فرش ابریشمی دارید، با مطالعه موارد زیر می‌توانید نسبت به چگونگی تمیز کردن از آن آگاه شوید و بدانید اینکه چگونه از فرش ابریشمی مراقبت کنید؟

 

انتخاب محل مناسب پهن کردن فرش ابریشم

با توجه به این مساله که ابریشم همانند موی انسان دارای پروتئین است، به راحتی تحت تاثیر شرایط بد محیطی قرار می‌گیرد و موجب آسیب دیدگی می‌شود؛ بر این اساس بهتر است محلی که برای آن در نظر می‌گیرید را مورد بررسی قرار داده که از تردد زیادی برخوردار نباشد تا با افزایش عمر فیبر موجود در آن از ساییدگی فرش جلوگیری شود.

در صورت قرارگیری در فضاهای پر رفت و آمد نیاز است تا به طور مداوم آن را جابه‌جا نموده و بچرخانید که فرسودگی هر طرف یکسان باشد. همچنین دقت نمایید که محل مناسب برای پهن کردن فرش ابریشم باید به دور از تابش مستقیم نور خورشید باشد تا از درخشندگی و براقیت رنگ‌های ابریشم کاسته نشود.

 

مراقبت‌های دائمی از فرش ابریشمی

همواره توصیه می‌شود تا گرد و غبار نشسته بر روی قالیچه‌های ابریشمی را بتکانید که این امر در چنین بافته‌هایی به راحتی با یک تکان و لرزاندن ملایم بدون استفاده از جاروبرقی امکان‌پذیر است. در صورتی از جاروبرقی برای تمیز کردن بافته‌های ابریشمی استفاده نمایید که بدون برس بوده تا موجب آسیب دیدگی بافت و ریشه‌های فرش نشود، ضمن اینکه در جهت خاب فرش جارو شود تا موجب بهم ریختگی پرزهای فرش نگردد.

تا جای امکان سعی نمایید فرش را در صورت نیاز واقعی مورد شستشو قرار دهید، حداقل دفعاتی که برای شستشوی چنین بافته‌های حساسی پیشنهاد می‌شود سه تا چهار سال است تا میزان شستشوی کمتر در آن موجب افزایش عمر فرش شود.

 

پاک کردن فرش ابریشمی از لکه

درست است که از این بافته‌ها نمی‌توان به عنوان فرش کودک استفاده نمود؛ اما این بدان معنا نیست که همواره تمیز بماند و دچار لک شدگی نشود. حتی اگر در خانه خود کودک نداشته باشید، ممکن است در مواقع مهمانی گاها فرش دچار لکه‌هایی مانند دوغ، نوشابه و چای شود و این دغدغه‌ای برای شما گردد که چگونه می‌توانید آن را برطرف نمایید.

در صورتی که مایعات روی فرش ریخته شود، سریعا باید اضافات آن را با قاشق بردارید و با استفاده از یک دستمال سفید و تمیز آن را پاک نمایید. در نهایت مهم است از خشک بودن زیر آن اطمینان حاصل نمایید تا از پوسیدگی و کپک زدگی فرش جلوگیری شود. برطرف‌سازی لک از این بافته‌ها باید به آرامی و صبر و حوصله تا چندین مرتبه انجام شود.

همچنین جهت رفع فرش از لک‌های ایجاد شده، دقت نمایید تا از قسمت بیرونی به قسمت مرکزی لکه فرآیند پاک کردن را انجام دهید تا مانع گسترش لک در دیگر قسمت‌ها شود. برخورداری از ابزار و مهارت لازم در امر تمیزی و نگهداری از این نوع بافته‌های ارزشمند اهمیت بسزایی دارد تا بتوان سال‌های سال از زیبایی و کیفیت اولیه آن لذت برد.

 

محتاطانه عمل کردن در هنگام سوختگی فرش ابریشم

در صورت سوختگی سطحی فرش ابریشم می‌توانید با استفاده از قیچی نان قسمت‌های تیره و سوخته شده را کوتاه نمایید و در غیراینصورت حتما آن را به مراکز تخصصی قالیشویی بسپارید تا به حرفه‌ای‌ترین شکل ممکن قسمت سوختگی از آن برطرف گردد.

 

به کارگیری از ضد بید در شرایط محیطی مختلف

یکی از شرایط محیطی که می‌تواند باعث بیدزدگی فرش ابریشم شود، پهن کردن آن در هوای مرطوب و شرجی است، علاوه بر آن پهن کردن در مکان‌های سربسته و تاریک نیز موجب بید زدگی فرش خواهد شد که توصیه می‌شود تا از نظافت و تمیزی مداوم آن غافل نشوید و همواره از ضد بید استفاده نمایید. حتی در صورت نگهداری به صورت بسته و لول شده در چنین مکان‌هایی پیشنهاد می‌شود از پودر نفتالین، نگزالت و یا مواد گیاهی مانند تنباکو در آن استفاده نمایید.

 

شناخت مواد آسیب زای فرش‌های ابریشمی

قبل از ارائه آموزش‌های لازم جهت شستشو فرش‌های ابریشمی بهتر است در ابتدا به شناخت مواد آسیب زای فرش‌های ابریشمی بپردازیم؛ چرا که شستن این بافته‌های نفیس و ارزشمند با هر موادی امکان‌پذیر نبوده و در صورت عدم آگاهی ممکن است به بافت و کیفیت فرش خود آسیب بزنید.

در هنگام شستشوی فرش دقت نمایید تا به هیچ عنوان از مواد شیمیایی که خاصیت قلیایی دارند و سبب تجزیه ابریشم می‌شوند، استفاده نکنید. استحکام بافت ابریشمی با ریختن آب گرم از دست می‌رود. قبل از اقدام به شستشو لکه‌های رنگی ایجاد شده بر روی فرش همانند چای و جوهر را با روش‌های کاربردی از بین برده تا در هنگام شستشو به بافت فرش نفوذ نکند.

 

از بین بردن بوی نامطبوع در قالی ابریشمی

با به کارگیری از جوش شیرین می‌توانید بوی بد و نامطبوع این مدل قالیچه‌ها را از بین ببرید، برای چنین امری لازم است تا پس از پاشیدن روی قالی، یک ساعت زمان بدهید تا بدان جذب گردد و سپس روی آن را با جاروبرقی تمیز نمایید. علاوه بر آن می‌توانید با استفاده از اسپری محلول سرکه و آب روی آن و پاک کردن توسط پارچه تمیز و خشک به دلیل خاصیت اسیدی سرکه بوی بد و میکروب‌های موجود فرش ابریشمی را از بین ببرید.

 

نحوه شستن فرش ابریشم در منزل

همان‌طور که قبلا اشاره شد، الیاف ابریشم طبیعی تولید شده از پروتئین بدن کرم ابریشم در هنگام پیله سازی است. بیشتر مواد تولیدی ابریشم فیبروین است که به همین علت به عنوان یکی از مستحکم‌ترین الیاف طبیعی شناخته می‌شود اما در هنگام خیس شدن حدود بیست درصد از قدرت آن کاسته می‌شود. محلول‌های شوینده فرسایشگر، آب داغ و بخار موجب آسیب دیدگی الیاف ابریشم می‌شود که بنابراین بهتر است به صورت آگاهانه به شستشوی آن بپردازید و یا آن را به مراکز تخصصی بسپارید.

  1. غبارگیری: با تکاندن یا جاروبرقی کشیدن با قدرت مکش پایین در جهت خاب فرش آن را از گرد و غبار و ذرات موجود در بین الیاف آن پاک نمایید.
  2. لکه گیری: با استفاده از سودای خالص لکه‌های رنگی را بدون آسیب زدگی به بافت فرش از بین برده و با استفاده از یک دستمال تمیز مواد باقی مانده از سودا را از روی فرش پاک نمایید. به هیچ عنوان از حرارت و گرما جهت خشک کردن لکه استفاده نکنید.
  3. انتخاب شوینده مناسب: با توجه به لکه‌های فرش بهتر است از شوینده مناسب استفاده نمایید تا ضمن عدم آسیب زدگی به بافت فرش، بتوانید لک ایجاد شده را برطرف نمایید. از شوینده‌های خنثی همانند شامپو فرش و یا سرکه استفاده کنید تا موجب رنگ رفتگی فرش نشود.
  4. شستشو: به کارگیری از آب داغ در شستشوی فرش‌های پشمی و ابریشمی کاملا اشتباه است و بهتر است از دمای آب سرد و یا ولرم استفاده نمایید. قبل از خیس کردن حتما گوشه‌ای از آن را از جهت پس دادن رنگ امتحان نمایید.
  5. آبکشی و پارو کشی: در این مرحله دقت نمایید تا در حد امکان هیچ گونه آبی داخل فرش باقی نماند؛ بدین منظور پس از آبکشی آن را در حالت لول شده به مدت زمان یک ساعت رها کنید تا آب اضافی از آن خارج شود و حرکت ندهید تا رنگ قسمت‌های مختلف در آن ثابت بماند. همچنین از قبل در زمینه سفید ماندن ریشه نیز اطلاعات لازم را کسب نمایید و دقت لازم را در این امر نمایید.
  6. خشک کردن: پس از آن که اطمینان یافتید که آب اضافی از آن خارج شده و دیگر هیچ آبی داخل آن باقی نمانده، جهت خشک کردن فرش آن را آویز نمایید تا زمانی که مرطوب و خیس است و به طور کامل خشک نشده آن را لول ننمایید. بعد از خشک شدن و پهن کردن آن را با برس مخصوص در جهت خاب برس بکشید تا از خابی یکدست و منظم برخوردار شود.

 

خرید فرش ابریشم گونه از مراکز معتبر

با خرید فرش ابریشم گونه از مراکز معتبری همچون ساویز بافت می‌توانید از محصولی درجه یک و باکیفیت بهره‌مند شوید تا بدین وسیله بتوانید در نگهداری و مراقبت از آن آسوده خاطر باشید و از اصول تمیز کردن و شستشوی آن با توجه به دستورات ذکر شده بر روی برچسب و یا ارائه شده در وب سایت فروشگاهی بهره‌مند شوید.